TRANSTRANDS FISKEVÅRDSOMRÅDE

Regnbåge

trout-724832_640Regnbåge är en sportfisk som fått oförtjänt dåligt rykte, beroende på att man på 70 och 80-talet ofta fick mycket dålig fisk till utsättning. Här har fiskodlarna under senare år fått rätta sig efter sportfiskarnas krav. Nu håller fisken mycket bra kvalitet, och fiskar på 5-7 kg fångas varje år i våra vatten.

 

För den som fiskar efter laxartad fisk är regnbåge den första som kommer igång på våren, oftast direkt efter islossningen i början av maj, och även den sista man fiskar innan vintern kommer. Det sena höstfisket kan vara mycket bra, och oftast är det den stora fisken som är i farten. Det går också bra att vinterfiska regnbågen i några av våra vatten.

 

Många tror att regnbågen är en tamfisk, som man bara kan åka ut och hämta, men ingenting kan vara mer fel. Bara efter några dagar har den glömt hur det var att bli matad och börjar äta av den mat som finns i sjön. Fördelen med regnbågen är att den äter av all mat som finns och är därför oftast rund och fet. Till flugfisket efter regnbåge passar oftast lite större streamer, typ Montana och Muddler, även torrflugor och förtyngda nymfer passar bra. Det mesta fisket sker ändå med spinn- eller haspelspö, till det kopplat ett drag, kastflöte eller blysänke för bottenmete. Små skeddrag eller spinnare brukar vara effektiva vid spinnfiske. Vid mete används både mask, räka och power bait.


Fisketips

Kom ihåg, gå inte hem när mörkret faller. När det börjar bli lite skumt ute, drar sig regnbågen in mot land för att äta och det är ofta den stora fisken som du kan komma i kontakt med då. Det kan vara mycket bra fiske i totalt mörker. Under den varmaste tiden på året kan mycket tidigt morgonfiske vara lönsamt.

 

Regnbågevatten Nr på kartan Areal ha Båt uth.  Slogbod Inplant. Regnbåge
Färdsjön 13 6 nej ja nej
Kvarntjärn 21 6 nej ja nej
Lövåstjärn 35 2 nej nej nej
Versjön 28 100 ja ja nej
Kvickertjärn     nej ja nej
Mornäsdammen*     nej ja nej


*endast put and take torsdag kväll